Relatieproblemen

Zonder relaties zijn we geen mensen, en zonder liefde wordt het leven wel erg moeilijk. De zoektocht naar die ene kan veel energie vergen en de sociale druk om je vast te verbinden kan zwaar op je schouders drukken. Aan de andere kant, je los maken uit een onbevredigende of schadelijke relatie, kan ook een lang en ingewikkeld proces zijn, waarbij de angst om weer alleen te zijn groter is dan het vooruitzicht van vrijheid omdat je jezelf van een knellende band hebt verlost.

Het is een wezenlijk menselijk dilemma: hoe verbind ik me met de ander, en hoe blijf ik mezelf? In het licht van het romantische idee dat mensen in een relatie of een huwelijk ‘uit twee één worden’ lijkt jezelf blijven en je toch diepgaand verbinden bijna een onmogelijk opgave. Met als gevolg dat er een grote kans bestaat dat ‘two become one, and there are none’. Bijna alle relatieproblemen zijn terug te voeren op hoe beide partners omgaan met de verschillen in die verbintenis en hoe ze in een relatie dreigen te verdwijnen, of zich juist vrijer leren voelen.

Mijn uitgangspunt is dat het verschillend zijn essentieel is voor een diepe, respectvolle en liefderijke band. En dat verschil het bindweefsel is van een relatie. Dat klinkt als een vreemde tegenstelling, maar wanneer we je je relatie kan bekijken met deze ‘bril van het verschil’ kan dat leiden tot meer autonomie, èn tot een krachtige en levendige band. Misschien gebeurt dat niet meer in je actuele relatie, maar ook in het single-zijn is het vaak een uitdaging om vrij en eigen-wijs overeind te blijven binnen de omgeving van familie en vrienden.

Neem contact met mij op
Voel je al een tijd dat je aan je relatie en aan jezelf wil werken, met iemand anders dan de mensen waarmee je doorgaans je zorgen deelt? Bel mij of vul het contactformulier in om uit te vinden of ik de geschikte persoon ben aan wie je je probleem wil toevertrouwen.